ویزای تحصیلی ترکیه
ترکیه کشوری واقع در شرق قاره اروپا و غرب قاره آسیا است ، این کشوربه دلیل موقعیت جغرافیایی مناسبی که دارد یکی از مهم ترین کشور های خاورمیانه و قاره اروپا محسوب می شود . پایتخت ترکیه شهر زیبای آنکارا است و مهم ترین شهر این کشور استانبول است . کشور ترکیه هر ساله میزبان تعداد زیادی از دانشجویان بین المللی است که برای تحصیل در دانشگاه های این کشور به ترکیه مهاجرت می کنند . برای داشتن اجازه تحصیل و اقامت در هر کشوری دانشجویان نیازمند دریافت ویزای تحصیلی آن کشور هستند که در کشور ترکیه هم این قانون وجود دارد و دانشجویان بین المللی برای ورود به این کشور کشور و اجازه تحصیل نیازمند اخذ ویزای تحصیلی ترکیه اند .
کشور ترکیه به دلیل قرار گرفتن در دو قاره آسیا و اروپا به عنوان پل ارتباطی میان این دو قاره قرار گرفته است و از آن جایی که این کشور زیبا و منحصر به فرد در همسایگی کشور عزیزمان ایران قرار دارد و شرایط رفت و آمد و دسترسی به کشور ترکیه برای ایرانیان راحت تر است ، این کشور مقصد مهاجرتی مناسبی برای ایرانیان و به خصوص دانشجویان ایرانی است که قصد تحصیل در دانشگاه های بین المللی با بهترین کیفیت و استاندارد های آموزشی اروپایی را دارند چرا که دانشگاه های کشور ترکیه از نظر سطح علمی ، امکانات و استاندارد های آموزشی با بسیاری از دانشگاه های اروپا برابری می کنند .
از دیگر شرایط مناسب کشور ترکیه هزینه های پایین زندگی و تحصیل در این کشور است ؛ از آن جایی که دانشجویان بین المللی اجازه کار به صورت تمام وقت را ندارند باید بتوانند تمامی هزینه های زندگی ، تحصیل و شهریه دانشگاه خود را پرداخت کنند ، واحد پول کشور ترکیه به لیر است که احد پول این کشور حدودا نزدیک به پول ایران است و همان طور که گفتیم هزینه های زندگی و تحصیل برای دانشجویان در کشور ترکیه نسبت به سایر کشور های اروپایی بسیار پایین تر و مقرون به صرفه تر است. اگر بخواهیم از دیگر شرایط مناسب کشور ترکیه برای تحصیل و مهاجرت صحبت کنیم می توانیم به وجود تعداد زیادی دانشگاه های خصوصی و دولتی دراین کشور اشاره کنیم که همه از بالاترین رنک های جهانی برخوردارند و تحصیل در دانشگاه های ترکیه به زبان انگلیسی نیز ارائه می شود .
کشور ترکیه همچنین از نظر فرهنگ ، تاریخ و آداب و رسوم نیز بسیار به فرهنگ و آداب و رسوم ایران شباهت دارد بنابراین سازگاری با جامعه و فرهنگ این کشور کار چندان سختی نیست . به طور کلی می توانیم بگوییم کشور ترکیه یکی از بهترین مقاصد مهاجرتی برای دانشجویان به خصوص دانشجویان ایرانی است تا در کشوری پیشرفته و زیبا به تحصیل بپردازند .
مطالب مرتبط
بی شک بررسی نظام آموزشی هر کشوری پیش از تصمیم به مهاجرت برای تحصیل در آن کشور از اهمیت بسیار بسیار بالایی برخوردار است . سیستم آموزشی کشور ترکیه از دو بخش کلی به وجود آمده است :
سیستم آموزش رسمی
سیستم آموزش رسمی این کشور شامل آموزش های مقاطع ابتدایی ، دبیرستان و آموزش های عالی ( دانشگاه ها ) است .
سیستم آموزش غیر رسمی
سیستم آموزش غیر رسمی کشور ترکیه نیز شامل تمامی فعالیت های آموزشی خارج از محیط مدرسه یا دانشگاه است .
سیستم آموزش رسمی کشور ترکیه شامل پیش دبستانی ، ابتدایی ، متوسطه و دانشگاه است ، تحصیل و شرکت در دوره های مهمد کودک و پیش دبستانی در کشور ترکیه اختیاری است اما کودکان از سن 6 تا 14 سالگی برای تحصیلات ابتدایی به مدرسه برند و پس از آن تا سن 18 سالگی تحصیلات خود را در دوره متوسطه و دبیرستان به اتمام برسانند .
پس از پایان تحصیلات در دوره متوسطه محصلان تحصیل در دانشگاه را در پیش دارند ، مقاطع تحصیلی در دانشگاه های کشور ترکیه همانند سایر دانشگاه ها شامل چهار مقطع کاردانی ، کارشانسی ، کارشناسی ارشد و دکتری می شود .
کشور ترکیه به تحصیلات اهمیت بسیار زیادی می دهد و با هدف جهانی سازی تحصیلات علاوه بر فراهم کردن امکانات و شرایط مناسب برای دانشجویان همواره تلاش بر افزایش کیفیت و استانداردهای دانشگاه های و مدارس خود دارد .
دانشگاه های کشور ترکیه به دو صورت دولتی و خصوصی وجود دارند ، تحصیل در دانشگاه های دولتی کشور ترکیه تقریبا رایگان است اما برای تحصیل در دانشگاه های خصوصی ترکیه دانشجویان مستلزم به پرداخت شهریه می باشند .
دریافت مشاوره رایگان از طریق
دانشجویانی که قصد تحصیل در مقطع کارشناسی در دانشگاه های کشور ترکیه را دارند باید دوره 12 ساله تحصیلات ابتدایی و متوسطه خود را به پایان رسانده باشند و مدرک دیپلم خود را دریافت کرده باشند . پس از آن باید رشته تحصیلی خود را انتخاب نموده و از دانشگاه مد نظر خود پذیرش دریافت کنند . برای دریافت پذیرش از دانشگاه های ترکیه دانشجویان باید در یکی از آزمون های ورودی دانشگاه های این کشور شرکت کرده و نمره قبولی کسب کنند .
آزمون های ورودی دانشگاه های در مقطع کارشناسی :
آزمون یوس (YOS) به زبان ترکی
دانشجویانی که در آزمون یوس (YOS) شرکت کرده و نمره قبولی کسب کنند علاوه بر دریافت پذیرش هزینه ی کمتری برای شهریه دانشگاه پرداخت می کنند . دانشگاه ها ثبت نام آزمون YOS را هرساله در بهمن ماه آغاز می کنند و این آزمون سال بعد در اردیبهشت و تیر برگذار می شود ، باید توجه داشته باشید که زمان ثبت نام آزمون به هیچ وقت تمدید نمی شود پس باید پیش از فرا رسیدن تاریخ ثبت نام تمامی مدارک و هزینه های موردد نیاز را فراهم کنید .
نکته ی مثبت و جالب درباره ی آزمون یوس (YOS) این است که شما می توانید در بیش از یک آزمون و در دانشگاه های مختلف شرکت کنید و نگرانی از بابت تداخل زمانی آزمون ها نداشته باشید چرا که دانشگاه های مختلف این آزمون را در تاریخ های متفاوت برگزار می کنند .
شرایط و قوانین شرکت در آزمون YOS ترکیه :
زمان اعلام نتایج آزمون بسته به دانشگاه مورد نظر متفاوت است و توسط خود دانشگاه تعیین می شود ، زمان اعلام نتایج معمولا در فرم ثبت نام قد می شود اما به طور کلی حدود 2 هفته پس از آزمون نتایج نهایی اعلام می گردد همچنین برای مشاهده نتایج آزمون دانشجویان باید به سایت دانشگاه مورد نظر خود مراجعه نمایند .
سوالات آزمون یوس (YOS) کاملا استاندارد است و برای سنجش هوش ، اطلاعات ریاضی و هندسه افراد برگذار می شود . هزینه ی ثبت نام و شرکت در آزمون YOS ترکیه حدود 400 لیر ( 70 دلار و یا 65 یورو ) می باشد .
آزمون ست (SAT) به زبان انگلیسی
آزمون ست (SAT) برای داشنجویان و افراد انگلیسی زبانی است که قصد تحصیل در دانشگاه های کشور های اروپایی و آمریکایی را دارند که در کشور ترکیه نیز برگذار می شود و از جمله پر استفاده ترین و پر متقاضی ترین آزمون های این کشور محسوب می شود .
در واقع آزمون SAT بر خلاف آزمون YOS یک آزمون بین المللی است و قبولی در این آزمون در واقع مجوز ورود به بهترین دانشگاه های آمریکایی و اروپایی است و از همین رو این آزمون هر ساله تعداد متقاضیان زیادی در سراسر جهان دارد . ثبت نام در این آزمون هیچ محدودیت و ظرفیتی ندارد اما بهتر است ثبت نام خود را در روزهای ابتدایی شروع ثبت نام انجام دهید تا بتوانید حوزه انتخابی خود را در محلی نزدیک به کشور خودتان انتخاب کنید چرا که این آزمون بین المللی در سراسر جهان حوزه های برگذاری دارد .
اما به این نکته توجه داشته باشد که با توجه به شیوع ویروس کرونا و شرایط ایمنی ، سلامت و بهداشت متقاضیان و اساتید ممکن است محدودیت مکان و تعداد شرکت کننده در برخی حوزه های امتحانی وجود داشته باشد لذا داوطلبان باید پس از ثبت نام مدام ایمیل خود را جهت بررسی شرایط و باز بودن حوزه امتحانی خود چک کنند .
آزمون ست (SAT) به دو صورت کاغذی و کامپیوتری برگذار می شود . جهت ثبت نام این آزمون باید در تاریخ اعلام شده به سایت مربوطه مراجعه نمایید و نوع آزمون خود را ( کاغذی یا کامپیوتری ) انتخاب نمایید ، بخش دیگری در این آزمون وجود دارد با عنوان Essay یا مقاله که این بخش از آزمون به دلیل ویروس کرونا اختیاری شده است ؛ پس از انتخاب نوع آزمون تاریخ مورد نظر برای شرکت در آزمون را وارد می کنید و پس از پرداخت هزینه ی لازم ثبت نام خود را نمایی می کنید . سوالات آزمون set شامل سه بخش ریاضیات ، مهارت های خوانداری و مقاله می شود که همانطور که گفتیم بخش مقاله اختیاری است .
آزمون ست (SAT) دو نوع دارد :
آزمون عمومی : شامل ریاضی ، هوش و زبان انگلیسی
آزمون موضوعی : شامل موضاعات خاص علمی مثل زیست ، شیمی و فیزیک
متقاضیان با توجه به هدف و توانایی خود در یکی از انواع عمومی یا موضوعی این آزمون شرکت می کنند . زمان برگزاری آزمون SET 4 بار در سال در ماه های مارس ، می ، اکتبر و دسامبر است و هزینه ی ثبت نام وشرکت در این آزمون حدود 52 تا 68 دلار است که البته با توجه به کشور و دانشگاه مورد نظر ممکن است متفاوت باشد .
البته لازم به ذکر است که همه دانشگاه های ترکیه برای پذیرش دانشجو آزمون ورودی ندارند و اکثرا دانشگاه های دولتی این کشور آزمون های ورودی YOS و SAT را برگذار می کنند . تحصیل در مقطع کارشناسی دانشگاه های ترکیه 4 سال است و افرادی که قصد حصیل در این دانشگاه ها به زبان انگلیسی را دارند با مدرک زبان معتبر آیلتس یا تافل با نمره 5 تا 6.5 را ارائه کنند .
مدارک مورد نیاز برای اخذ پذیرش و تحصیل در مقطع کارشناسی کشور ترکیه :
هزینه های تحصیل در دانشگاه های ترکیه در مقطع کارشناسی :
هزینه های تحصیلی و زندگی در کشور ترکیه با توجه به نوع دانشگاه و شرایط زندگی شما کاملا متفاوت است اما همانطور ک هدر ابتدای مقاله نیز گفتیم این هزینه های در کشور ترکیه پایین تر و مقرون به صرفه تر از سایر کشور های اروپایی است . هزینه های شهریه در دانشگاه های دولتی ترکیه در مقطع کارشناسی در سال 2021 سالانه حدود 250 تا 1500 دلار است و در دانشگاه های خصوصی این کشور سالانه حدود 5000 تا 20000 دلار است .
دریافت مشاوره تخصصی
دانشجویانی که قصد تحصیل در کشور ترکیه در مقطع کارشناسی ارشد را دارند باید دوره چهار ساله کارشناسی خود را گذرانده باشند و مدرک آن را دریافت کرده باشند . برای اخذ ویزای تحصیلی ترکیه و اجازه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد باید در ابتدا رشته تحصیلی خود را انتخاب نموده و از دانشگاه مورد نظر خود پذیرش بگیرند . دانشجویان برای تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد می توانند در هر رشته ای که تمایل داشته باشند اقدام نماید اما محبوب ترین و پر تقاضا ترین رشته های تحصیلی در کشور ترکیه در مقطع کارشناسی ارشد رشته های معماری ، بازرگانی ، مهندسی و روابط بین الملل هستند . تحصیل در دانشگاه های کشور ترکیه در مقطع فوق لیسانس نیز هم به زبان ترکی و هم به زبان انگلیسی ارائه می شود و مدت زمان گذراندن این دوره تحصیلی دو سال است .
دانشجویانی که ادامه تحصیل در مقطع فوق لیسانس به زبان ترکی را دارند باید در آزمون ALES شرکت کرده و نمره قبولی دریافت کنند این آزمون تقریبا مشابه آزمون YOS برای متقاضیان تحصیل در مقطع لیسانس است و در ماه های اردیبهشت و آذر برگذار می شود و تاریخ ثبت نام آزمون ALES نیز حدود دو ماه پیش از تاریخ برگذاری آزمون است . آزمون ALES دارای دو بخش برای سنجیدن مهارت های هوش و ریاضی افراد است که در مدت 180 دقیقه برگذار می شود و از جمله آزمون های بومی کشور ترکیه برای پذیرش دانشجویان بین المللی و ارائه ویزای تحصیلی به آنها است .
دانشجویانی که قصد ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد در ترکیه به زبان انگلیسی را دارند باید مدرک زبان معتبر تافل یا آیلتس با نمره 6.5 به بالا را داشته باشند و در آزمون GRE شرکت کرده و نمره قبولی کسب کنند . آزمون GRE یک آزمون بین المللی مانند آزمون SAT است که برای پذیرش دانشجویان در مقطع کارشناسی ارشد در دانشگاه های اروپایی و آمریکا برگذار می شود .
مدارک لازم برای اخذ ویزا ، پذیرش و تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد کشور ترکیه :
دانشجویانی که قصد ادامه تحصیل در مقطع دکتری در دانشگاه های کشور ترکیه را دارند باید تحصیلات خود را در مقطع کارشناسی ارشد به اتمام رسانده باشند و مدرک فوق لیسانس خود را دریافت کرده باشند. تحصیل در مقطع دکتری در ترکیه 4 سال طول می کشد و دانشجویان برای اخذ پذیرش از دانشگاه های ترکیه در این مقطع تحصیلی باید یک پروپوزال تحقیقاتی آماده کرده باشند ، دانشگاه و اساتیدی که ناظر بررسی پروژه و پروپوزال شما هستند آن را مطالعه و بررسی می کنند و در صورتی که پروپوزال شما مورد تایید هیات استاتید ناظر قرار بگیرد شما می توانید پذیرش آن دانشگاه را دریافت کنید . برخی از دانشگاه های ترکیه برای پذیرش دانشجویان مقطع دکتری آزمون های ورودی نیز برگزار می کنند ، در هر صورت شما پس از دریافت پذیرش دانشگاه می توانید برای اخذ ویزای تحصیلی کشور ترکیه اقدام نمایید .
دانشجویان مقطع کارشناسی در کشور ترکیه اجازه کار در حین تحصیل را ندارند اما دانشجویان مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری در حین تحصیل خود در کشور ترکیه اجازه 20 ساعت کار در طول هفته را نیز دارند .
متقاضیان اخذ ویزای تحصیلی ترکیه باید بتوانند تمکن مالی خود را جهت پوشش هزینه های زندگی و تحصیلی در این کشور اثبات نمایند .
خانواده فرد متقاضی ویزای تحصیلی در صورتی که بخواهند همراه با فرد دانشجو در ترکیه اقامت داشته باشند می توانند از طریق ویزای توریستی به مدت سه سال اقامت کوتاه مدت در کشور ترکیه به کسب نمایند اما در صورتی که بخواهند از این مدت بیشتر در کشور ترکیه اقامت داشته باشند باید برای مجوز اقامت همراه اقدام نمایند . خانواده شامل همسر ، فرزندان زیر 18 سال و فرزندان بالای 18 سال وابسته است که می توانند به همراه فرد متقاضی ویزای تحصیلی در کشور ترکیه اقامت داشته باشند .
مدارک مورد نیاز برای اخذ ویزای تحصیلی ترکیه شامل دو مرحله می باشد :
مدارک مورد نیاز برای دریافت پذیرش دانشگاه
پس از انتخاب دانشگاه مورد نظر خود باید مدارک لازم جهت ارائه به دانشگاه برای اخذ پذیرش را تکمیل کرده و هنگام ثبت نام به دانشگاه ارائه دهید ، بهترین منبع برای دست یابی به تمامی مدارک لازم جهت ارائه به دانشگاه برای دریافت پذیرش را می توانید از طریق وب سایت دانشگاه به دست آوردید اما در حالت کلی مدارک زیر مورد نیاز است :
مدارک مورد نیاز برای دریافت ویزای تحصیلی ترکیه
پس از دریافت پذیرش از دانشگاه مورد نظر باید سریعا برای اخذ ویزای تحصیلی ترکیه اقدام کنید . بهتر است مدارک خود را از قبل آماده نماید تا بلافاصله پس از دریافت پذیرش نسبت به اخذ ویزای تحصیلی خود اقدام نمایید چراکه پروسه اخذ ویزای تحصیلی خود زمان بر است و شما باید پیش از شروع شدن ترم دانشگاه خود نسبت به اخذ ویزای تحصیلی اقدام کرده باشید تا فرصت کافی برای ورود به موقع به کشور ترکیه و ثبت نام در دانشگاه را داشته باشید .
مدارک مورد نیاز برای اخذ ویزای تحصیلی به شرح زیر است :
مدت زمان بررسی پرونده تا اعلام نتایج معمولا تا دو ماه طول می کشد اما در شرایطی هم بیش از دو ماه زمان برده است و جدا از این زمان مدت زمان صدور ویزای تحصیلی برای شما ممکن است طولانی شود بنابراین بهتر است دو تا سه ماه پیش از زمانی که قصد ورود به کشور ترکیه را دارید برای اخذ ویزا درخواست دهید . پروسه اخذ ویزا نیز بسیار ساده است و فقط کافی تا نامه پذیرش دانشگاه را به همراه فرم درخواست ویزای تحصیلی به سفارت ترکیه در ایران تحویل دهید و مدارک خود را آماده و در زمان اعلام شده ارائه دهید البته توجه داشته باشید که صحت و تکمیل بودن مدارک تاثیر بسیار زیادی در تسریع بررسی پرونده شما دارد .
در صورتی که درخواست ویزای تحصیلی شما رد شود هزینه ی پرداخت شده به سفارت بازگردانده نخواهد شد و ذکر این نکته نیز لازم است که تمامی متقاضیان باید در هنگام ثبت درخواست ویزا از بیمه سلامت با اعتبار در کشور ترکیه برخوردار باشند .
چند نکته در ارتباط با ویزای تحصیلی و اجازه اقامت در کشور ترکیه
پس از ورود به کشور ترکیه و ثبت نام در دانشگاه دانشجویان باید نسبت به کسب اجازه اقامت در ترکیه اقدام نمایند . برای این کار لازم است تا فرم درخواست اجازه اقامت ترکیه را از طریق سایت e-ikamet تهیه و تکمیل نمایند و سپس در روز مشخص شده به اداره کل مهاجرت در ترکیه مراجعه کنند یا می توانند مدارک خود را از طریق دفتر دانشجویی بین المللی دانشگاه خود دریافت کنند . دانشجویان بین المللی تا زمانی که کارت اجازه اقامت در کشور ترکیه را داشته باشند می توانند هنگام ورود و خروج از ترکیه از آن استفاده کنند و نیازی به اخذ ویزای جدید ندارند .
دانشجویان جهت انجام مراحل درخواست ویزای خود می توانند به وب سایت رسمی وزارت امور خارج کشور ترکیه به آدرس mfa.gov مراجعه نمایند .
کشور ترکیه دارای 104 دانشگاه دولتی و حدود 60 دانشگاه خصوصی است اکثر دانشگاه های ترکیه دارای بهترین سطح و کیفیت آموزشی می باشند و رنکینگ های بالای جهانی دریافت کرده اند .
در زیر لیستی از بهترین دانشگاه های ترکیه که دروس خود را به زبان ترکی ارائه می دهند به شما معرفی می کنیم :
برای مهاجرت و تحصیل در کشور ترکیه باید ابتدا از یک از دانشگاه های ترکیه پذیرش دریافت کنید و سپس نسبتت به اخذ ویزای تحصیلی خود اقدام نمایید .
دانشگاه های کشور ترکیه برای دانشجویان بین المللی رایگان نیستند و دانشجویان باید شهریه ای را برای هزینه های دانشگاه پرداخت کنند اما در صورتی که دانشجو وفق به اخذ بورسیه تحصیلی شود هزینه های تحصیل او رایگان یا بسیار ارزان می شود .
بله برخی از دانشگاه های ترکیه بدون آزمون ورودی نیز دانشجو می پذیرند .
بله امکان اخذ بورسیه تحصیلی در کشور ترکیه هم در دانشگاه های دولتی و هم در دانشگاه های خصوصی این کشور امکان پذیر است .
بله حتی برخی رشته های در دانشگاه های این کشور تدریس می شود که در ایران وجود ندارند .
دانشجو ابتدا باید برای اخذ ویزای تحصیلی و دانشجویی خود در کشور ترکیه اقدام نماید و سپس با هماره داشتن مدارک شناسایی نسبت به اخذ ویزای همراه اقدام کند .